Afgelegen dorpen, toeristische stadjes

Na twee-en-een-halve week fietsen in het noorden van Yunnan, kunnen we wel wat overeenkomsten en verschillen noemen tussen de dorpen en stadjes in deze provincie.

Overeenkomsten

 • Zowel in dorpen als in steden komen de mensen op ons af. Je komt heel gemakkelijk in contact met de bevolking in Yunnan. In dorpen is het uit interesse voor het onbekende, in steden om een hotel aan te bevelen (en provisie te ontvangen), een maaltijd te verkopen, een dagtour, een armband of hasj 😉.
 • Chinezen houden van een goede presentatie. In dorpen is de gevel of de toegangspoort het best onderhouden en het mooist versierd. De toeristische stadjes zijn aaneengeregen van hotels, winkeltjes, restaurants en bars. Deze stadjes lijken dan ook een grote facade, waar het volk langzaam doorheen schuift.

Verschillen

 • Een paar steden in Yunnan bruisen van het toerisme. LiJiang en Dali zijn erg geliefd bij Chinese en Westerse toeristen. De branche weet goed hoe ze haar gasten kan laten relaxen: in deze steden draait het om lekker eten, vermaak met dans en muziek, fotogenieke plekjes (waar de Chinezen dan graag bij poseren) en bijkomen na het reizen met een voetmassage of een kop lekkere Yunnan-koffie.
 • In dorpen relaxen de locals de hele dag door: achter hun marktkraam, in hun winkeltje of restaurantje. Tussendoor wordt er ook wel gewerkt – als er klanten zijn. De hoteleigenaar in Qiaotou bijvoorbeeld, zat ‘s avonds om 22u in de lobby van zijn hotel tv te kijken, ‘s ochtends om 7u30 vonden we hem slapend op het matras achter de balie. We konden hem wakker maken om de poort open te doen.
 • In stadjes heb je altijd een of meerdere internetcafe’s. Sommige niet-toeristische steden, zoals Binchuan, hebben wifi op de kamer, en de medewerkers kijken gek op wanneer je niet je eigen laptop bij je hebt. In dorpen kijken ze je glazig als wij het briefje met daarop in het Chinees ‘Waar is het locale internetcafe?’ laten zien.
 • In dorpen zijn veel mensen die de traditionele hoofdtooien dragen. Zwarte doeken op een speciale manier omgeknoopt, rode doeken omgeknoopt als werkstertje, zwart/blauw bonte mutsjes met een felroze doek daaroverheen. In de dorpen zie je niet de feesttooien, die ze in de toeristische steden achter de receptie dragen, maar de dagelijkse hoeden of doeken. De stadse dames achter de receptie laten zich gemakkelijk fotograferen, maar de mensen in de dorpen weren het vaak af.
 • In dorpen lopen kippen, zwijnen en varkens vrij rond. Rondom de weg levert dit nog wel eens aardige taferelen op. Vrachtwagens komen luid toeterend aanrijden en de varkens maken de meest wilde sprongen om uiteindelijk weer (veilig) in de sloot of berm te belanden. In de steden liggen de varkens in stukken op de markt, en kippen worden levend vervoerd in een kartonnen doos om bij de laatste eigenaar hetzelfde lot te hebben als de varkens op de markt…

Tot zover dit eenvoudige overzicht van overeenkomsten en verschillen tussen de afgelegen dorpen en de toeristische steden van Yunnan. Dit is geheel gebasseerd op eigen ervaringen van de auteur. Mocht u vragen hebben, of een andere kijk hebben op de dorpen en steden van Yunnan, dan kunt u hier een comment achterlaten.

10 thoughts on “Afgelegen dorpen, toeristische stadjes

 1. ik heb geen reiservaring in die streken, maar jullie overzicht maakt me wel heel nieuwsgierig en gretig er ook eens heen te gaan. Daarna kan ik mijn bevindingen toevoegen.

 2. Wat is een dorp en wat is een stad? Is er verschil met een gehucht? Is er onderscheid tussen een provinciestad en een metropool?
  Graag had ik het onderzoek meer wetenschappelijk onderbouwd gezien.

 3. Ik ben het met Ben eens. Zou aardig zijn als eerst de definiëring helder zou zijn zodat de lezer met een juist kader deze vergelijking kan opnemen. Verder is het voor een geograaf uiteraard uiterst interessante kost ……

 4. ik sluit me bij Aty aan 😉 en…
  …een hele goede terugreis voor jullie en je schatten (de fietsen natuurlijk!!)

 5. Geweldig om jullie ervaringen te lezen. Het is zo herkenbaar! Die hoteleigenaar in Qiaotou… vast hetzelfde hotel als wij hebben gehad! En de verbazing van wifi op de kamer in Binchuan: ik was stomverbaasd maar er wel erg blij mee. Was beslist ook in hetzelfde hotel.
  Grappig om al jullie ervaringen te lezen en weer even helemaal terug te zijn in Yunnan.
  Geniet van het volgend stukkie China! Ik blijf het volgen, misschien ideeën opdoen…

 6. Jullie zijn vast alweer helemaal terug in jullie werkende leven. Maar wij, hier aan de andere kant van de aardbol, kijken toch elke paar dagen even of het laatste verhaal van jullie vakantie nog komt. We hebben toch nog zeker een week aan verhalen tegoed? Hoe was het in Guilin en Yangshou? Wij wachten nog steeds gespannen af…

  William & Eefke

 7. I hope you never stop! This is one of the best blogs Ive ever read. Youve got some mad skill here, man. I just hope that you dont lose your style because youre definitely one of the coolest bloggers out there. Please keep it up because the internet needs someone like you spreading the word.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *