Hoe begaanbaar is de Mekong Delta per fiets?

Een van onze lezers vroeg zich af:

Wij lopen al een poosje met het idee rond in de Mekong Delta te gaan fietsen, maar hebben nog geen goede kaart van het gebied kunnen vinden en we vragen ons af, of je niet voor water komt te staan, waar geen brug of pontje is, zodat je kilometers om moet fietsen?

Nu is het inmiddels zo’n zes jaar geleden dat wij in de Mekong Delta waren, maar aan de tocht er doorheen heb ik nog levendige herinneringen. Hieronder het antwoord dat ik terugstuurde.

Wij hebben Duitse kaarten gebruikt—ben de naam van de kaartenmaker even kwijt—die worden verkocht bij de Bever en Selexyz. Geen gedetailleerde schaal, 1 op 600.000 geloof ik, maar goed genoeg om je een weg door de Mekong te banen. Om onze volgende bestemming te bereiken schreven we elke dag een lijst van plaatsnamen op een briefje dat we onderweg aan Vietnamezen lieten zien. Met wat wijzen en gebarentaal wisten ze ons altijd weer een dorp verder te helpen.

En ja, er is veel water. Het is een handelsregio, met ontzettend veel bedrijvigheid. De Vietnamezen gebruiken het water intensief en fietsen en brommen minstens zoveel. Anders gezegd, er zijn veel mogelijkheden om met de fiets aan de overkant te komen. Bruggen en pontjes waar je je tussen de Vietnamese fietsers en brommers begeeft. En er is ook heel veel land; je fietst gelukkig meer dan dat je op pontjes staat. Natuurlijk, we zijn wel eens een doodlopende weg ingereden, hebben wel eens aan een kade zonder pont gestaan (terwijl die wel was beloofd) en we zullen echt niet de optimale route hebben gereden, maar ik herinner me vooral een leuke fietsreis door een schitterend streek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *